2023: Keramieken

Bij atelier de lange akker in Leiderdorp zijn José, Wineke en ik begonnen met workshops. Dat is erg leuk om te doen. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om het ook voor onervarenen leuk te houden.

links:Wineke, José en lerares Margreet

Eerste probeersel: een schaaltje
Leuk bedacht dat keramieken, maar wat ga je dan maken?? Een schaaltje met voor de leuk een beestje erin. Je maakt de vorm door de klei in een vorm te kneden en daarna te versieren en te glazuren. Dit schaaltje is niet hoog genoeg gestookt en kan dus ook niet buiten blijven in de kou. Een salamander is het geworden.

een schaaltje dus.

Dan een grotere schaal, vooral om it te proberen wat je kunt doen met bladeren en takjes en die dan in kleuren.

Deze schaal was erg mooi geworden qua versiering: mooie blaadjes (echte blaadjes die je in de natte klei drukt en dan met verschillende kleuren glazuur zichtbaar gemaakt worden. Helaas is de schaal in de oven kapot gegaan. Er rest dus alleen een scherf. Niet zo heel erg want wat moet ik met zo’n schaal…

de scholekster
Deze vogel heb ik altijd al zo leuk gevonden omdat hij er zo onecht uit ziet. Die strak uitgelijnde kleuren, prachtig. Lang heb ik gezocht naar een houten vogel op een stokje, maar dat is nooit gelukt. Nu dus zelf een gemaakt. Twee holle bollen gevormd en daar staart, ogen en poten aangeplakt.

2 kg beton was nodig voor een bakje
op standplaats volgt nog

Een waterschaal voor in de tuin.
We kochten bij Margreet, de eigenaresse van atelier de lange akker een schaal. Na heel veel zoeken vonden we er een standaard voor. Wij blij, stond heel leuk in de tuin. Maar toen…. werd de schaal door de wind van zijn standaard afgewaaid en was helemaal kapot. Niet meer te repareren. Nou ja, heb je een standaard maar geen schaal. Dus aan de slag om een nieuwe schaal te maken. Het leek me wel mooi om daar gierzwaluwen in te fabrieken. Dat is toch iets moeilijker dan gedacht. Heel benieuwd wat het eindresultaat zijn zijn.

mangaan glazuur aan de buitenkant

Een rond pot/vaas voor een tak
Het idee is er. Ik heb ook al een mooi dekseltje gemaakt. En de ronde bol nog wat bij geschuurd. Ik wilde eerst een glazuur dat craquelé is, maar dat schijnt niet zo gemakkelijk te zijn. Nu wellicht een roodachtig glazuur, nog even goed over nadenken.