2020: eetkamerstoelen Azillanet opnieuw bekleden

EETKAMERSTOELEN IN AZILLANET OPNIEUW BEKLEDEN

De eetkamer stoelen komen, zoals het meeste meubilair, uit het ouderlijk huis. Tot groot verdriet van mijn moeder, wipten wij vroeger op de achterpoten van die stoelen. Ze zaten dan ook los. Daarnaast was niet alleen het stof van de zittingen oud, maar de zittingen waren ook ingedeukt, de fut was eruit. Dat leek me nu een mooi project voor de zomer van 2020. Op You Tube verschillende filmpjes bekeken en zo kwam ik tot de conclusie dat het niet al te moeilijk moest zijn. Dat was dus een haalbaar project. Bij de stoffeerder, die een stoeltje voor ons prima had gemat, advies gevraagd. Hij kon alle ingrediënten wel leveren. Natuurlijk had ik geen maten bij de hand, maar mijn inschatting was dat de kussens 40×40 zouden zijn. Dat bleek een bekende maat te zijn. Kip in het bakkie. Stof uitzoeken voor de toplaag was wel beetje spannend want ook de andere twee eigenaren van de stoelen moesten het ook ok vinden.
Alle ingrediënten:
dunne zwarte stof om de onderkant netjes af te dekken
traag schuim
synthetische watten
en de stof voor de toplaag
en dat alles maal zes. De stoffeerder rekende voor alles samen 60 euro.

Niet geheel ontevreden reisden wij af naar ons project.
Frans haalde de stoelen uit elkaar en lijmde de achterpoten er weer in.

achterpoten opnieuw inlijmen

achterpoten opnieuw inlijmen

Daarna moest het hout van de stoelen worden opgeknapt.

stoelen moeten opnieuw gebeitst worden

En ondertussen begon het ontmantelen van de stoelen.
Ter herinnering de boven- en de onderkant:

bovenstof en onderkant afdekstof

de oude singels van (vergaan) rubber

Daar hadden de You Tube filmpjes nooit over gesproken! Wat nu? Waar koop je singels in Frankrijk?
Oplossing was om het aan Geraldine te vragen die zou komen logeren. Ok, probleem getackeld. We kozen voor singels van jute. Helemaal opgelost was het niet, want je moet hiervoor singelspanners hebben. Hierover later meer.

singels van jute, deze breedte was beter?!

Dan het ontnieten. Ik had er een speciale ontnieter met handvat voor gekocht (You Tube kennis :)).

het onderdoek, de bovenstof en het kaasdoek verwijderd

Je ziet nu ook het schuimrubber zitten dat vastgeniet mooi de lijn van de stoel volgt, geen bergen en dalen. Komt dat door de ouderdom? Toch ander materiaal dan ons (bij een professional aangeschafte) schuimrubber? Geen idee.

tot en met de singels boordevol met nieten

De nieten waren vaak oud en het leven zat. Die braken af, met een nijptang moest je dan proberen de pootjes eruit te prutsen.

zoveel gaatjes houd je dan over

Gelukkig is het eikenhout en dus heel stevig hout dat niet gaat splijten/scheuren door al die gaten.
En nu dan de opbouw. De verwachting is dat iedere stoel mooier gaat worden, immers al doende leert men. Ook nog aardig tussendoortje. Toen ik iemand vertelde van dit project zei ze: daar zal de volgende generatie wel blij mee zijn. Oeps, ik had er nog helemaal niet aan gedacht dat mijn generatie een aflopende zaak is.
Affijn vol goede moed aan de slag dus.

 

singels afmeten

singels spannen

Al eerder schreef ik dat je een spanner nodig hebt om de singels goed te spannen. Die hadden we natuurlijk niet. Maar met z’n drieën lukt het ook. Geraldine hield het stoelraam tegen, Frans rekte de singels zover mogelijk uit en ik jaste er dan de nieten in.. Het was goed dat we mijn eigen sterke elektrische nietmachine bij ons hadden, want het hout was heel hard. De nietmachine was niet in topvorm. Af en toe schoot er een extra niet uit en de slagkracht was niet goed in te stellen. We kochten een nieuwe met accu. Dat heet een agrafeuse in het Frans :), maar die bleek veel te licht te zijn en dus onbruikbaar.

koud schuimrubber

Na de singels komt het (koud)schuimrubber. Oei zoveel bergen en dalen, Dat was niet zo bij de oude bekleding. Ander soort schuimrubber? Andere techniek? Jammer dan, we gaan ervan uit dat het wel goed komt als er nog twee lagen bovenop komen.

synthetische watten

De synthetische watten kenden we uit de EHBO. Hartstikke dik en je trekt het zo uit elkaar. Op de oude stoelen zat kaasdoek. Nou ja, dit is waarschijnlijk moderner. Het bleek dat je het goed plat kunt krijgen. Alleen is het belangrijk om de hoeken zo dun mogelijk te maken. Hmmm hier kunnen we alvast oefenen voor de hoeken in de bovenstof!

stills uit You Tube filmpje

Van begin af aan was duidelijk dat de hoeken een puntje zouden zijn. Met mijn kennis, opgedaan op You Tube, leek het te doen. Was wel een beetje eng, want je moest de stof op de hoeken best ver inknippen om mooie strakke hoeken te krijgen.

de bovenstof spannen

Nu het spannendste gedeelte. De bovenstof er strak om krijgen. Geraldine trok de stof aan tot bloedens toe en ik zette er heel veel nieten in om de hobbels van het schuimrubber weg te krijgen. De hoeken kostten heel veel tijd. We besloten dus eerst alle stoelen af te maken tot de hoeken. Zes stoelen is eigenlijk veel te veel om het nog leuk te vinden.

n zooitje dus

Je ziet hier de zwarte afdekstof voor de onderkant

de hoeken van nog vier stoelen wachten

En toen was het tijd om alles even te laten liggen. Geraldine ging weg en wij hadden even geen zin meer. Maar ja het moet wel af. Na twee dagen toch weer aan de slag. En het werd niet bij iedere stoel mooier. Grrrrrrrr. Het moet er ook onder de afdekstof mooi uitzien! Dat vond Arend niet nodig. Ik ben weggelopen toen Frans en hij de laatste stoel hebben gedaan.

En hier dan het eindresultaat. En dit zei de stoffeerder nadat ik hem deze foto had gestuurd:

“Leuk dat u u er een foto van stuurt. Heel mooi gedaan hoor,ziet er goed uit. En ja de nieten eruit halen is vervelend werk. Zelf doe ik het in 1 uur en kosten is €50 per zitting met stof uit voorraad.”

Een shocking einde van een nogal intensief project. Met dank aan Geraldine en Frans. Zonder hen was het mij niet gelukt!