2016: cursus edelsmeden

EDELSMEDEN

Met twee vriendinnen 10 lessen edelsmeden gevolgd. Nooit beseft hoeveel werk en techniek daarin zit! Een oorbel maken bijvoorbeeld. heel eenvoudig: een parel met daarop een kapje van goud. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou heel moeilijk. En zo doe je dat.
Men smelte wat oud goud tot een mooi bolletje (erg leuk om te zien hoe zo’n klein hoopje goud verandert in een ronddraaiend perfect bolletje. Daarom heb ik wel 16 bolletjes gesmolten). Zo’n bolletje moet je dan plat slaan op een klein aambeeldje met een hamer. Je begrijpt hem al: zo’n bolletje springt heel vaak van z’n aambeeldje af voor ie plat is. Dus ik heb heel wat avonden over de grond gekropen op zoek naar mijn bolletje goud.

16 plat geslagen gouden bolletjes

Affijn, toen het plat was, moest het een bakje worden, dus het platte bolletje leg je dan in een holle vorm en daar timmer je dan op tot het de juiste vorm heeft. Het goud is heel hard, dus dat moet je dan weer in een of andere vloeistof leggen om het iets minder hard te maken en later in de vitriool om het schoon te maken en nog later ga je het satineren. Gaatje erin, ook een gaatje vergroten in de parel, gouden draad buigen en op timmeren om het te harden en dan heb je één oorbel. Uiteindelijk twee oorbellen gemaakt en aan mijn petekind Kaat gegeven.

een gouden oorbel met gouden kapje en parel

Ik had nog 14 bolletjes goud over. Die heb ik allemaal samen gesmolten tot een mooie cilinder. Is iets te prutserig werk voor mij, heb ik het geduld niet voor. Goud verkocht aan een juwelier. Was niet al veel waard omdat het goud nogal vervuild was met koper en en meer.

Ik heb ook nog iets anders gemaakt: een giering van zilver met twee parels. Ik heb gemaakt zijn nogal grootse woorden voor wat ik zelf heb bijgedragen. Reinhilde van der Klugt, onze lerares heeft eerlijk gezegd het meeste gedaan…

1. ring in was uitgesneden

Die wasring moet je dan heel stevig in ‘Brusselse aarde’ verstoppen. Dan eruit halen en in het holletje/mal gesmolten zilver gieten.

2. zo ziet ie eruit als ie gegoten is

Zo ziet de ring eruit als ie uit de mal komt. En dan begint het vijl-, schuur- en polijstwerk. Ik vijlde m’n halve nagels eraf, maar dan heb je ook wat.

3. het resultaat

O nee, vergeten dat je voordat je overgaat tot het laatste polijstwerk, je twee staafjes zilver moet lassen op de ring, waar de parels op gezet kunnen worden. Als je het ene pinnetje erop gezet hebt, moet je het bedekken met klei om hem niet weer los te maken als je de tweede pin erin zet. Dan de parels erop plakken en je hebt dit resultaat. Interesse? Je kunt hem kopen 🙂