2019: medicijnkast restaureren

Nog uit de kliniek van onze vader hebben wij een ijzeren medicijnkast. Zo noemden we hem, maar hij werd gebruikt om injectiespuiten etc. in te bewaren. De kast is in 1999 meegegaan naar Frankrijk en op de badkamer gebruikt voor toiletspullen en handdoeken. Ieder jaar weer was de kast iets meer verroest. De vraag diende zich aan: opknappen, kan dat nog of verder laten verroesten en afvoeren? Hoe ver zou de roest in het metaal zijn doorgedrongen?

Zo zag de bovenkant er uit. Roest tot op het bot, of nog erger?

bovenkant
binnenkant kast, overal dikke roest.

ook ertussenin roest

De deurtjes waren ook helemaal verroest. Duidelijk was dat het glas eruit moest. Dat was niet eenvoudig. Alles zat zo vast. Uiteindelijk is het toch gelukt. Ook tussen de verschillende lagen zat enorm veel roest. Nog veel meer roest, om wanhopig te worden. Toch maar gaan schuren, de Dremel hielp goed mee in de kleine hoeken. En uiteindelijk viel het ontzettend mee. Het metaal was nog helemaal puntgaaf onder de roest! Het werd daardoor leuk om helemaal al die verroeste plekken kaal te schuren.

Frans was van het verven, dus die kon z’n lol op. We hebben Hammerite verf gebruikt. Die kan heel goed met roest omgaan en werkt ook nog preventief. We zullen het gaan zien 🙂

twee keer alles verven

Het resultaat mag er zijn. We hebben het glas er ook weer zonder brokken in kunnen zetten.

En het eindresultaat is helemaal naar tevredenheid:

Perfect toch..Nee natuurlijk komt er nog een staartje. Na een paar weken zat er opeens rechts bovenin het bovenste deurtje een kleine barst. Grrrrrrrrr. In 2020 heeft Frans de barst vrijwel onzichtbaar geplakt.