2018: Interlübke kast stabiliseren

Al sinds 1999 staat deze boeken- en audiokast uit het ouderlijk huis in Frankrijk. We zagen wel dat hij niet tegen de achterwand aanstond,

niet stabiel en een beetje wijkende planken had, maar och. In de loop der jaren werden de wijkende planken steeds erger en nu was het zover dat de houders waarop het audiogedeelte rustte een grote barst vertoonde.

li-zijkant boekenkast wijkt li onder
andere kant wijkt boven rechts

Die afwijkingen passen bij elkaar: li-onder en re-boven. Die zou je bij elkaar moeten krijgen. Dat is wel gunstig.

Tijd voor actie, voordat de hele kast in elkaar stort. En geloof me, als zo’n oerdegelijke, loodzware kast vol met boeken, audio apparatuur en lp’s in elkaar dondert, is de schade niet te overzien.

Maar wat kun je doen? De kast is hoog, zeker 2.25m. Echt makkelijk leg je zo’n bakbeest ook niet neer, ook al zijn alle boeken, apparatuur en platen eruit. Hmmm, Jean-Pierre advies vragen? De kast op zijn zij leggen? Lukt dat wel met z’n tweeën? Affijn na een nacht vol met onhaalbare oplossingen, het eerste idee uitgewerkt:

eerste idee: touw aantrekken

Geen enkele kans. Het touw deed helemaal nix, ook al probeerde je het met een ronddraaiend houtje aan te trekken.
Volgend idee: kijken of je de kast weer in verband krijgt als je aan beide kanten lijmklemmen zet en die voorzichtig aandraait.

lijmklemmen als redding

Ja en dan? Hoe blijft dit vastzitten? Ja een bout door de zijpanelen en audiozijwanden boren en vastzetten met een moer. Oei dat is nogal ingrijpend. Affijn, na toestemming van de anderen toch maar die bouten van 10mm erdoorheen geboord. Omdat je moet weten waar op te houden, alleen aan de linkerkant de bout afgezaagd. Rechts was niet echt nodig.

Daarna alle boeken en platen afstoffen en terug zetten.

…..veel stof
boeken, platen en

Als je goed kijken zie je de bout zitten.
Zie je hoe hoog die kast is!
Hmmm, de kast staat toch iets te veel naar links. Dus nog een keertje alles uitruimen. Het resultaat is perfect. Nix meer aan doen. De audio apparatuur weer aangesloten en nu maar genieten. Ik kom erop terug op de site van pa Hong.

resultaat-stabilisatie-kast
de kast staat stabiel en wel