2017: tv-meubel met lift

Op de tv die we hadden was de ondertiteling voor mijn ouder wordende ogen steeds slechter leesbaar. Een nieuwe (grotere) tv aanschaffen stuitte op het jarenlang onoverkomelijke probleem dat een tv in de kamer zo allesoverheersend lelijk is. We hebben ook geen muur waar je ‘m op zou kunnen hangen/in een kast zou kunnen wegbergen.
De tv-kast die we hadden, was jaren geleden door mij gemaakt. Een mooi rolluik om de tv te verbergen en aan de achterkant achter twee klapdeurtjes planken om de dvd’s en zo op te bergen. Die kast was vrij diep, aangezien de eerste tv nog een lange ’tuut’ had. Hm, mijn prachtige kast weggooien, ai ai dat doet toch wel pijn. Zo’n rolluik zelf maken, kan niet eens meer.
Voor de nieuwe tv een losse tv lift gekocht. Hoeft alleen nog maar een kast omheen met een klep om de kast af te sluiten als de tv er weer in gezakt is. De tv komt dus met de lift omhoog uit de kast en gaat er daarna weer in.

Tot zover was alles nog te overzien. Maar dan de uitwerking.
De oude tv kast had ik van 16 mm dikt MDF gemaakt. Vreselijk materiaal voor de echte meubelmaker, is immers aan elkaar geplakte zooi, maar wel handiger dan een groot houten meubel om te bewerken. Nu lees ik op de site Alles over MDF onder het menu milieu dat MDF een positieve bijdrage aan het milieu levert. Dat valt dan weer mee :).
De oude kast was voor een nieuw doel te diep. Daarop besloten de kast doormidden te zagen en als twee kastjes voor de tv-liftkast te plaatsen. Een kastje iets dieper dan het andere, zodat je er verschillende dingen in kunt opbergen en het niet zo’n massief geheel wordt. Ok, kast op de zaagtafel, spouwmes en beschermkap eraf en zagen. Hmmmm, niet perfect, maar te doen straks met een afdeklatje.

de voor- en de achterkant van de doorgezaagde tv kast
de binnenkant

De volgende fase: MDF platen op maat kopen. Bij nader inzien besloten om niet alle platen 16 mm dik te nemen, maar de tussenplaten 8 mm. De twee kastjes komen dan tegen een dunne plaat die de voorkant van de tvliftbak vormt. Kastjes afgetekend op de tussenplaat en gaten geboord om later de kastjes aan de plaat te schroeven. Kopse kanten allemaal geplamuurd om ze gladder te maken. Frans ging aan de slag om alles te verven. De bedoeling is twee keer in de garage en een keer boven als alles in elkaar zit. Alles moet in onderdelen naar boven omdat het anders veel te zwaar wordt.

Bodemplaat ingezaagd (tussen de twee kastjes zal een open sleuf komen), oeps niet aan gedacht dat de cirkelzaag bij inzagen iets verder doorzaagt als je tot het merkteken zaagt………Affijn, gaat nog wel. Ik had vier wielen van de oude kast, wilde er twee bijkopen. Bestaan niet meer, dus 6 nieuwe, iets kleinere wielen gekocht. Ik zal ook nog hele mooie, aluminium met open spaken, maar die kosten bijna 13 euro per stuk. Dat is iets te veel voor een project dat zichzelf nog moet bewijzen.
Wielen eronder gezet en Frans nog een laagje verf erover. In principe is de basisplaat klaar, de lift kan erop gemonteerd worden. Met schroeven? Houden die in MDF of toch maar beter met bouten? Nog niet beslist, eerst maar naar boven.

In de tussentijd moesten de gehalveerde kastjes ook bijgewerkt worden. Het kastje met het rolluik is gehalveerd, dus de geleiders van het rolluik moeten ook aangepast worden en het bleek dat de tape waarmee de lamellen vastzaten, helemaal vergaan was. Dus rolluik eruit gehaald, alle losse latjes afgewassen, weer in elkaar gezet en nieuwe tape erover. Daarna nieuwe planken erin. In die oude kast stonden houten bakken met dvd’s erin. Die bakken zijn iets te diep voor de nieuwe kast, dus heb ik de bakken doormidden gezaagd en weer aan elkaar geplakt. Of dat perfect is? Nee, ik zou bijna zeggen, natuurlijk niet. Maar ze zitten stevig aan elkaar. Verfje erover, niet meer over zeuren.

het rolluik is weer als nieuw
drie etages, nu nog zonder bestemming..

Toen was de andere helft aan de beurt. Hmm, een 16 mm MDF plaat lijkt was te massief, er komen alleen maar dvd’s in die kast. Maar is 8 mm niet te dun, zakt ie dan niet door? De oplossing: een latje er tegenaan plakken en timmeren. Mooi randje meteen om de dvd’s op de plank te houden. Nog leuker, je kunt de plankjes beetje uittrekken, zie je meteen welke dvd’s er liggen. Het onderste vak is voor de all-in-one box met het tv kastje van KPN dat nodig is om de tv aan te zetten. Lekker handig KPN, we hebben nu ook twee afstandsbedieningen nodig. Bij Ziggo is dat niet nodig, maar ja, we zijn net van Ziggo naar KPN overgestapt. Affijn, die komen onderin het kastje met z’n tweetjes.

deurtjes dicht, onderin het open vak voor de apparatuur met infrarood schakelaar
jammer latjes niet goed te zien
mooi overzichtelijk toch?

Zo, nu geen afleidingsmanoeuvres meer. Hoe moet je nou de klep op de kast vastmaken? Ja met scharnieren, maar in MDF zit dat niet erg vast. De klep van 8 mm is daarenboven ook nog erg dun. Schroeven om het scharnier vast te zetten, hebben nauwelijks houvast. Ik ging dus op zoek naar YouTube filmpjes over bewerken van MDF. Een timmerman freesde in de kopse kant van een MDF plaat een latje en daarin schroefde hij. Dat gaat moeilijk in een latje van 8 mm. Daarom niet getreurd. Ik heb een latje geplakt op de ingezaagde rand van de klep, zodat het iets verstevigd is, want ik moet het scharnier er ook nog iets in laten zakken.
Zo dus:

ja ja de latjes zijn verfmenglatjes

Dan het infrezen van de scharnieren (vier kleine had ik bedacht) in de achterplaat. Die is 16 mm dik. Moet op de kopse kant. Hoe doe je dat? Met een beitel de randen in beitelen kan niet, want dan gaat het MDF splijten. Een freesmachine op een smalle kant zetten, is ook niet echt makkelijk. Aha een mal maken. Kijk zo:

Tussen de mal met een vijl de diepte van de scharnieren invijlen x 4. Het was vandaag (16 oktober) prachtig weer, dus dat heb ik lekker buiten kunnen doen.

De volgende fase is: kijken hoe de bedrading moet en daarvoor gaten in de platen maken en misschien nog wel het spannendste van alles: de lift installeren. We hebben geen idee of ie het überhaupt wel doet.
Was ook al zo handig: de ESA-maat van de tv is zo groot dat er een extra verbreding nodig is. De tv en die extra verbreding zet je vast op de lift met bouten die er niet bijgeleverd worden. Je kunt bouten kopen, maar die hebben niet de juiste lengte. Dus afzagen met de slijptol. Tsja, nadat ik dat gedaan had, dacht ik pas aan de les van mijn leermeester: draai een moer op de bout vlak voor het punt waar je m afzaagt, dan beschadig je de spoed niet…..Ok dat deed ik dus wel, maar met wat slijptollen is het toch goed gekomen. Hopelijk spoedig een vervolg.

Probleempje:
de 49 inch-tv weegt 14,5 kilo
de tv lift 18 kilo
De bodemplaat blijkt niet bestand tegen zoveel gewicht, hij buigt zelfs al door als je alleen de lift erop zet. Nou wordt het wel steviger als de tussenwanden erop staan, maar meteen ook meer gewicht op de plaat. Oplossing op dit moment: nog twee extra wielen eronder, daar waar de lift op de plaat rust.
Ok, dat helpt, de plaat buigt niet meer door.

Nu de twee kastjes ook op de bodemplaat gezet, kijken wat er gebeurt:

Tussen de twee kastjes zie je nog net de bodemplaat van de lift

Het kastje met de klapdeurtjes scharniert naar buiten, dat betekent dat het niet precies naast de andere kast kan, omdat ie dan niet meer open gaat. Dus kastjes niet tegen elkaar aan, is ook niet zo mooi omdat aan de zijkanten dan stukjes ‘overblijven’.

Om het ontwerp wat luchtiger te maken heb ik tussen de kastjes de bodemplaat ingezaagd. Moet kunnen, nu met 8 wielen 🙂

achterkant kastjes.

Over de achterkant is heel nauwkeurig de plaats afgemeten waar de bouten voor de lift moeten komen.De gaten voor de bevestigingsschroeven van de kastjes aan de tussenplaat zijn al gemaakt. Op het smalle stuk komt dus de lift in een eigen box, afgesloten met een klep. Beangstigend smal dat stuk!

kastjes op tussenplaat geschroefd + gat snoeren

De tussenplaat is maar een keer geverfd. Zie je toch nauwelijks.

voorkant met ingrediënten 🙂

Begint er op te lijken, als is het toch weer groter dan je hoopt/denkt. Voorgeboorde gaten zaten op de juiste plekken. Viel niet tegen.

Nu eerst maar de gaten in de tussen- en in de achterplaat voor de snoeren, latjes op de voor- en achterplaat om de zijpanelen wat houvast te bieden. Kortom het spannendste onderdeel gaat beginnen!

Wat wel enorm tegenviel was het bevestigen van de achterplaat op de bodem. Daar zitten wel wat leermomentjes in… Ik had deuvelgaten gemaakt van 6 mm. Naadloos passend, dat wel, maar er onvoldoende rekening mee gehouden dat MDF niet sterk is als je erin geboord hebt en dat je bij het intikken van de deuvels een stabiele ondergrond moet hebben, anders sla je de deuvels zo door de onderplaat heen. Dat gebeurde ook op een plek en op de andere plekken kwam de achterplaat niet naadloos op de grondplaat. Paniek, want de lijm zat er wel op. Deuvels (die ik van tevoren precies, te precies? had afgemeten) toch maar bijgeknipt, werkte niet. Nieuwe deuvels snel gemaakt, maar te laat. Oude gingen er niet meer allemaal uit. Nog iets korter gemaakt en de plaat vastgezet. Hoe stevig? Dat weet ik niet. Maar om nou de hele zaak stil te leggen…

zijstukken inlijmen, graag met hoek 90 graden

Dan de smalle zijstukken plaatsen. Ze waren te dun voor deuvels/schroeven, dus geplakt met wat steunbevestigingen, ook geplakt. Dan vastklemmen in de hoop dat alles goed recht blijft zitten. Het is wat behelpen zo in de woonkamer, maar het hele bouwwerk wordt wel erg zwaar om ooit nog te versjouwen, dus beter in onderdelen naar de plaats van bestemming.

er is veel inventiviteit nodig

Een ouderwetse naaimachine is lekker zwaar, dus die kan als tegenwicht goed dienst doen.

En hier is dan de lift, die we eindelijk ook uitgeprobeerd hebben. Vastgebonden aan de balustrade met de afstandbediening aan de praat gekregen. Was uiteindelijk kinderlijk eenvoudig. Dat zeiden ze ook al op internet, maar als je de losse onderdelen voor je ziet, lijkt het veel ingewikkelder, temeer daar er een losse stekker aan blijkt te zitten. Je wilt in eerste instantie natuurlijk alle stekkers gebruiken. Niet nodig, zo blijkt. Ja, dan is het gemakkelijk. Ok, lift werkt, nu verder aan de constructie.

DQ Electrische TV lift 605, 18 kilo
lift gemonteerd. In de bovenplaat met bouten. De rug met Pattex lijm

Nog een leermomentje. De bouten om de tv vast te zetten op de lift waren niet op maat te krijgen. Moesten dus korte gemaakt worden. Ik meldde dat al eerder. Trots dat het met de slijptol was gelukt. Dat wel, maar helaas was een bout net een mm te kort. Dus nieuwe bout kopen en nu met moeren erop, tussen e moeren afzagen. Nou dat kost meer tijd dan slijptollen, maar resultaat is wel iets beter. Tv zit nu aan een beugel vast. De andere kan pas als de voet waar hij nu op staat eraf is.
Denk dat ik toch maar eerst de kast verder in elkaar moet zetten. voordat de snoeren erin gaan en de tv als klapstuk op de lift wordt bevestigd.
Ik heb al hoekprofielen klaar glegd en touw om de kastdelen goed tegen elkaar aan te drukken als alles aan elkaar zit.

pfff alles aan elkaar

Dat viel nog beetje tegen om alles goed tegen elkaar aan gedrukt te krijgen. Ik had het willen doen met een touw eromheen en op de hoeken hoekprofielen ter bescherming. Maar dat werkte niet, te strak waardoor alles beetje verschoof. Met lijmklemmen ging het beter, maar kun je niet alles omvatten: maar twee klemmen die groot genoeg.

de liftbak is klaar
zo gaat ie eruit zien met de deksel erop. Die is pas een keer geverfd

Nu kan alles aangesloten worden en de tv op de lift geplaatst worden. Als de lift werkt, begin ik aan het laatste onderdeel: de klep vastzetten met scharnieren en dan ervoor zorgen dat ie automatisch met de tv omhoog en omlaag gaat..

Spannend dus. TV op de lift geplaatst.

Resultaat 1

Ziet er goed uit toch? Alleen is de bak waarin de tv weg moet zakken helaas helaas helaas 16 mm te smal, oftewel bij het meten is de dikte van de achterplaat niet meegenomen. Bij beter nadenken, is het niet de dikte van de achterplaat, die is wel degelijk meegenomen in de berekeningen, maar de bolle achterkant van de tv die de bak net iets te smal maakt en waar dus geen rekening mee is gehouden.

De oplettende lezer zal gezien hebben dat ik dit resultaat 1 noem. Want wat moet de oplossing worden?

  1. nieuwe bodemplaat. Echter de twee kastjes zijn met (veel) houtlijm op de bodemplaat vastgezet. Nog nergens gevonden hoe je die kastjes onbeschadigd weer los krijgt. De achterplaat zit ook vast aan de bodemplaat, moet ook los. De lift zit vastgelijmd aan de achterplaat en met bouten in de bodemplaat. Kortom, nogal een operatie, die alleen mogelijk is als ik de kastjes los krijg van de bodemplaat. Met een snaar tussen kastje en bodemplaat ‘zagen’? Nog geen idee hoe dat moet.
  2. hele zakie weg gooien? Zo zonde van mijn kastjes..
  3. advies vragen, maar aan wie?
  4. creabea nog iets?

Het werd een crea Joop, de vriend van Irma Polo, mijn website deskundige. Crea Joop bedacht een prima oplossing maar helaas heb ik niet goed uitgelegd wat er precies fout is. De liftbak is niet te smal maar te ondiep. Dat komt niet omdat de dikte vab het MDF niet is meegerekend maar omdat de tv bol is aan de achterkant. Het smalle deel past prima, maar het bolle deel dus niet, zeker niet met de beugels die bij de lift hoorden.

Toen ook zelf crea aan de slag. Dat kostte heel veel denkwerk. Hert resultaat lijkt te werken:
De eerste beugel valt nog in het dal van de bult van de tv,dat is dus prima. De tweede beugel zit op de dikke bolle kant, dat is dan weer niet prima. Met een (dubbelgevouwen) aluminium (raam)lamel de tv aan de lift vast gezet, ipv met de veel te dikke tweede beugel. Zo wordt de bolle kant een stukje dunner en past de tv lift wel in de bak. Ok de lift heeft links iets meer speling dan rechts bij het inzakken, maar het werkt.

Kijk zelf maar hieronder. Ik heb er een filmpje van gemaakt.

filmpje lift

Dat is mooi, maar dan blijkt dat de geweldige, supersterke, megastronge (aanprijzingen van Pattex) heeft losgelaten en dat de tv lift dus niet meer vast zit aan de achterwand. Wat nu? Voorlopig opnieuw geplakt en er lijmklemmen opgezet, tot er een nieuw idee oppopt.

Ik denk nu aan een MDF (waarom ben ik ooit met die hoofdletters begonnen) plankje met een kleine uitsparing voor de bevestigingsarmen van de lift en dat vastlijmen en schroeven in de bak. Nog een hele kunst want de bak is 11 cm diep, schroeft zo lekker. Iemand een beter idee? GRAAG!

Crea Joop opteert voor High Tack lijm en slotbouten door de achterwand heen. Hmmm, dat laatste is natuurlijk niet zo mooi, wel degelijk natuurlijk. Nou blijken er verschillende merken High Tack lijmen te zijn. Nog even vragen welke de goeie is. Antwoord: maakt niet uit.

En als laatste moet de klep ook nog bevestigd worden. Nou ja, de bevestiging van de lift aan de bak lijkt me nu belangrijker.

Even nog tussendoor. Je kunt nu goed zien hoe klein onze vorige tv was, die paste namelijk achter het zwarte rolluik, met eronder nog een plank voor de dvd speler en een voor de KPN-ontvanger.

Ik wil hier ook graag de bijdragen van Frans noemen. Vaak is het zo dat we samen tot een werkbare oplossing komen, al is het wel zo dat de woorden van mijn leermeester: ‘luister naar Frans, hij heeft goede ideeën’, soms wel door Frans bevochten moeten worden.

bouten in de achterplaat

Advies van Joop toch maar opgevolgd (hij is immers een professional): de tv lift met twee bouten vastgezet aan de achterplaat. Was wel beetje eng om de gaten te boren, want de vraag is natuurlijk: heb ik het goed afgemeten. Dat deed ik met een papieren meetlint: over de rand vouwen en dan kijken waar het gat van de lift zit. Dan dat stuk op de buitenkant leggen en afstrepen. Ik was nog wel zo slim om eerst een heel klein gaatje te maken en daarna pas het grote M8 gat.

Nu rest nog de afsluitende klep. Grote vraag is hoe ik de scharnieren in de dunne plaat (8 mm) moet infrezen. Ik denk dat ik daar de Dremel voor zou moeten kunnen gebruiken. Het aantal werkwoorden geeft al aan dat ik het gewoon (nog?!) niet weet.

Geen Dremel maar de freesmachine. Infrezen 2mm in het latje dat ik in de MDFplaat heb gezet. Leuk nu vallen de scharnieren er mooi in zodat de klep mooi aansluit op de kast, maar de scharnieren moeten niet alleen vastgelijmd worden maar ook nog vastgeschroefd. Schroeven korter dan 12 mm bestaan niet (iig bij Gamma). Ik heb ze nog korte gedremeld, maar dat werd nix. MDF gng ook nog beetje splijten ondanks voorboren. Dus toen toch maar een latje aan de bovenkant erop gezet en toen kon ik zelfs iets langere schroeven gebruiken om de scharnieren vast te zetten. Nu eerst eerste keer verven en dan de andere kant van de scharnier op de bak vastzetten en tot slot ervoor zorgen dat de klep ‘automatisch’ weer sluit bij het zakken van de lift.

Operatie klepkant gelukt. De scharnieren zitten erop, met lijm en schroeven. Nu even oefenen voor het schroeven in de kopse kant van de bak. Dat MDF splijt zo verschrikkelijk gauw. Ook met voorboren. Ik ben ondertussen wel zo slim dat ik eerst wat proefboringen doe. Te dunne boor: MDF splijt onmiddellijk, ietsje grotere boor: MDF s;lijt nog steeds, ook al maak ik het boorgat iets langer om de schroef voldoende ruimte te geven, te grote boor, schroef grijpt niet. Tussenmaatje natuurlijk 🙂 maar ook daar moet ik voorzichtig mee zijn, want toen ik het met de accuboor in schroefde, ging het MDF alsnog splijten. Dus lekker met de hand schroeven. Eerst scharnieren die al op de klep zitten op de bak zien te krijgen…: plakken als de klep op de juiste plek ligt, wachten tot de lijm droog is en daarna schroeven. Het ging ook nog zo!

De klep zit erop en gaat automatisch met de lift naar boven en beneden. Ik maakte er een filmpje van:

filmpje klep

Ja ja, het geheel moet nog een keer geverfd worden. Het belangrijkste nu is dat alles werkt en af is. Yeaahhhhh.

april 2018
Ff lacchen? Het batterijtje (ze noemen het een accu) van de lift was op. Dat betekende dat we geen tv konden kijken! Das best een beetje domme constructie dus van de liftmaker. Voortaan dus altijd een reserve accu in huis 🙂

En nee, de kast is nog niet geverfd anno 2020.